Пiонери комп'ютерної техніки Чарльз Беббідж і Ада Лавлейс

...А паралельно з справжніми війнами в різних точках планети йде небачена за своїм обсягом руйнівна інформаційна війна, яка промиває наші мізки і душі і пов'язана з особливою сферою людського інтелекту - розвитком і найвищими досягненнями комп'ютерної науки і техніки. У неї своя історія, яка підносить дивовижні знахідки і відкриття.

Ви коли-небудь чули про Аду Лавлейс? Ні. Я теж, але сидячи одного разу в аеропорту Мюнхена і коротаючи час, стала переглядати тижневик "Week", де і натрапила на цікаву статтю про піонерів перших обчислювальних машин. Ім'я "Байрон" зачепило мою увагу. Ділюся своїм маленьким відкриттям. (Галина Стрижак-Світцер)


Ада Августа Лавлейс

Августа Байрон, сьогодні відома як Ада Лавлейс, була єдиною законно народженою дочкою англійського поета і збурювача основ пристойності у вікторіанській Англії (його звинувачували в розпусті). Народилася в 1815. Батько назавжди покинув Англію, коли їй був лише рік. Її мати Аннабелла Байрон була пристрасно захоплена математикою, за що її прозвали "королевою паралелограмів". Цю свою пристрасть вона передала маленькій Аді, найнявши для її домашньої освіти відомих англійських вчителів, які стали викладати їй алгебру, тригонометрію і астрономію, дуже радикальні предмети для цього віку і часу, коли присутність жінок не схвалювалася в наукових інститутах, таких, як, наприклад, Королівське наукове товариство, і вони розглядалися як нездатні до наукових занять. Призначення жінок вищого світу лежало зовсім в іншій області - області задоволень і насолод.

У характері дівчини поєднувалися романтичні уявлення про світ і одночасно віра в силу знань. Вона писала з тією ж пристрастю про математичні обчислення, з якою її батько писав про тонкощі, пристрасності і таїнства любові, за що і був вигнаний з респектабельного англійського товариства. В віці 19 років Ада вийшла заміж за графа Лавлейс і отримала титул графині, стала матір'ю трьох дітей. До життєвої кризи вона підійшла в 25 років, коли перед нею відкрилася дилема: обертатися в світі і в рамках суспільства, що не дозволяє багато "вольностей" жінці, або елегантно вийти за його межі і дозволити собі бути самою собою. Зрештою вона була дочкою свого батька і матері. Вона знайшла свій шлях і стала першим програмістом в сучасному понятті цього слова.

Людину, яка реалізувала її наукові амбіції, звали Чарльз Беббідж (1791-1871), блискучий дослідник, винахідник, професор Кембриджського університету. Вже два десятиліття він працював над проектом аналітичної обчислювальної машини, прообразом сучасного комп'ютера, яка включала в собі п'ять пристроїв: арифметичну пам'ять, управління, введення і виведення і була спроектована на основі 50000 зубчастих коліс. Машина не була завершена через відсутність грошей в уряді.

Ада вперше познайомилася з Беббіджем на одному зі світських прийомів, коли їй було 17 років, вік, коли в Англії панночок зі знатних родин представляють королівському двору. Їхнє листування і співпраця тривали до самої її смерті в 1852. В одному з листів Ада писала йому: "Якщо коли-небудь ви вирішите використовувати мене, моя голова до ваших послуг".

Її голові Беббідж знайшов застосування, речовий доказ якого зберігся в одному історичному документі. У 1842 році Чарльз Беббідж був запрошений в Туринський університет зробити лекцію про свою аналітичну машину. Луїджі Менабреа, юний італійський інженер і майбутній прем'єр-міністр Італії, записав лекцію французькою, яка згодом була опублікована в Громадській бібліотеці Женеви. Беббідж попросив графиню Лавлейс перевести записи на англійську та супроводити текст коментарями.

Свій оригінальний коментар, який вона робила на протязі року, доклала до перекладу, і він виявився набагато ширше і глибше самого винаходу англійського вченого, включаючи комплекс розробок програмного забезпечення для його обчислювальної машини. Спекуляції з приводу того, чи була Лавлейс одноосібним автором або удосконалила його шлях роздумів, зайві, оскільки її внесок у відкриття нових можливостей пізнання і мислення не в написанні програми, а в передбаченні класифікації послуг, які могла б здійснювати така обчислювальна машина.

Вона писала: "Багато хто уявляє собі завдання обчислювальної машини, які полягають лише в тому, щоб швидше давати арифметичний результат, ніж алгебраїчний та аналітичний. Це помилка. Машина може класифікувати і комбінувати числові величини, як начебто вони були б літерами або символами". Ада описала алгоритм обчислення чисел Бернуллі на аналітичній машині. Було визнано, що це перша програма, спеціально реалізована для відтворення на комп'ютері. Ось з цієї причини Ада Лавлейс вважається першим програмістом, незважаючи на те, що машина Беббіджа так і не була сконструйована за життя Ади. Ця діяльність підходила для аристократки і інтелектуалки, яка їздила верхи, грала на арфі, писала вірші і передбачала майбутнє обчислювальних машин. Беббідж називав її "леді-фея".

Вона заглянула на століття вперед, коли писала, що можливості обчислювальних машин в майбутньому будуть поширюватися на такі функції, як: логічні висновки та міркування, організація фундаментальних досліджень у галузі науки, мистецтва, музики будь-якої складності і масштабу, аж до того, що машина замінить людину в різних інформаційних процесах, пов'язаних з управлінням, контролем і управлінням.

Уявити таку машину в середині 19 століття - незбагненно при тому розвитку техніки. Її коментарі втілилися в реальність в 21 столітті у вигляді ПК, Інтернету, iTunes, гіпертекстів, Pixar.

Ідея Беббіджа і розвиток їх в нотатках Ади настільки випередили час, що вони загубилися для історії.

У 1975 році міністерство оборони США прийняло рішення про початок розробки універсальної мови програмування, яка в 1980 році була названа на честь Ади Байрон "Ада".


Для довідки

Аналітична машина Беббіджа не була закінчена за його життя, але в 1991 році була побудована модель с використанням тих самих матеріалів, які англійський винахідник міг знайти в той час. Модель працювала і це означає, що комп'ютер міг бути побудований в 40-х роках 19 століття.

Переклад статті з щотижневика "Week" Галини Стрижак-Світцер